Vrijdagmiddag opende wethouder diversiteit Elly Konijn-Vermaas de buitententoonstelling Oud Roze. De tentoonstelling geeft aandacht aan ‘Roze Ouderen’: homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse ouderen. De gemeente Alkmaar neemt dit initiatief als Regenbooggemeente. Oud Roze is vormgegeven door kunstenaar en fotograaf Ernst Coppejans. De buitententoonstelling is vrij te bezichtigen tot en met 12 juni op de Paardenmarkt.

Alkmaar is sinds 2012 een Regenbooggemeente. Dit is een gemeente die actief werkt aan de emancipatie en acceptatie van LHBTI’ers. Ondanks dat de acceptatie van LHBTI’ers is toegenomen, is een relatie met iemand van hetzelfde geslacht nog altijd een minder vanzelfsprekende mogelijkheid. Dit zorgt ervoor dat LHBTI’ers van alle leeftijden en achtergronden in de Alkmaarse samenleving het soms nog steeds lastig vinden om hun weg in vriendschappen, familiebanden of open op de straat te vinden. Zo ook voor ouderen in zorg- en welzijnscentra. Met het Regenboogmeerjarenplan ‘De kracht van kleur‘ wil de gemeente een omgeving creëren waar iedereen die vrijheid en veiligheid ook daadwerkelijk voelt. Door de tentoonstelling Oud Roze naar Alkmaar te halen, wil de gemeente in het algemeen aandacht vragen voor LHBTI-acceptatie en specifiek voor de acceptatie van Roze Ouderen.

Zaterdag is de afsluiting van de Alkmaar Pride. Een botenparade trekt zaterdagmiddag door de Alkmaarse grachten. Op het Waagplein wordt vanaf 14:00 uur een afsluitend feest gehouden met optredens van Mart Hoogkamer, Tom Haver, Danny Froger, Astrid Nijgh en Feest Dj Jordy. De presentatie is in handen van entertainer Henny Huisman. (foto: Ed van de Pol)
Pin It