00:00
55
00:00

Donderdagmiddag werd begonnen met het uitpakken van de eeuwenoude grote collectie avondmaalszilver en het zestiende eeuwse schilderij van de laatste pastoor van de Grote Sint Laurenskerk om de nieuwe vitrines van deze kerk te vullen.  Daarmee krijgt de kerk belangrijke kunstschatten in de collectie en is, dankzij deze vitrines en de nieuwe tentoonstellingswanden, Alkmaar een museum rijker. Een gratis toegankelijk museum voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

De collectie avondmaalszilver komt voor het belangrijkste deel uit de Grote Sint Laurenskerk, stamt al uit de achttiende eeuw, en is geschonken door jonkvrouw Baert. Een ander deel komt uit de in 1947 afgebroken Hervormde kerk van Koedijk. Deze collectie zilver is sinds 1995 buiten de kerk opgeslagen geweest en keert nu, door een schenking door de Protestantse Gemeente in Alkmaar, na ruim 20 jaar weer terug naar deze plek. De maandenlange restauratie heeft in Amsterdam plaatsgevonden.

Het schilderij van de laatste pastoor van de Grote Sint Laurenskerk heeft eeuwen in katholieke kerken gehangen en is ook rond 1995 in bruikleen gegeven aan het Catharijneconvent in Utrecht. Deze bruikleen is door het parochiebestuur ingetrokken en omgezet naar een bruikleen aan de Grote Sint Laurenskerk. Voor het eerst sinds 1572 ziet pastoor Van Waterlant de kerk, waaruit hij is weggestuurd, weer terug.

Het uitpakken gebeurt met de grootste zorg. Na plaatsing in de beide vitrines worden deze voor de komende jaren verzegeld en tegen inbraak beschermd. Afstoffen en zilver poetsen is er dus voorlopig niet meer bij.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl