Bijna dertig advocaten van de 'Werkgroep van Jeugdrechtadvocaten Alkmaar' hebben een brandbrief gestuurd naar betrokken instellingen en gemeenten over de nijpende situatie rondom Transferium in Heerhugowaard, meldt mediapartner NH Nieuws.

De jeugdzorginstelling dreigt de aanbesteding van gesloten jeugdhulp in Noord-Holland Noord te verliezen aan een partij uit Rotterdam. Daardoor wordt gevreesd dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst, en dat is volgens de advocaten in strijd met fundamentele kinderrechten. "Het is een onacceptabele situatie", zo schrijft het NHD. "Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen daarvan voor de kwetsbare jongeren uit de regio."

De kinderen binnen Transferium zijn vaak jarenlang blootgesteld aan trauma's, zoals mishandeling, verslaving, loverboyproblematiek en seksueel misbruik. "Deze jongeren leiden vaak aan persoonlijkheids- en hechtingsproblematiek en zijn soms zelfs suïcidaal", zo staat in de brief. "Vaak hebben ze al meerdere plaatsingen in een kleine voorziening gehad."

De advocaten maken zich bovendien zorgen dat de "informele sfeer" binnen Transferium bij een overplaatsing ver te zoeken is. "Die wordt straks ingeruild voor een gerechtsgebouw en daarna uren reizen. De afstand tussen ouder en kind groeit. De jongeren voelen zich als boeven behandeld."

Transferium, onderdeel van de grotere zorggroep Parlan, wil ook dat de bovenregionale aanbesteding wordt stopgezet en heeft een rechtszaak aangespannen. Die dient op 21 november.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl