HALstad Centraal
00:00
55
00:00

Wie onlangs in de buurt is geweest van Huize Westerlicht zal het niet ontgaan zijn dat er volop beweging is. Het Rijksmonument wordt met behoud van originele details gemoderniseerd en straks door de Noordwest Ziekenhuisgroep ingezet als onderwijs- en kantoorruimte.

Maar ook de bouwvergunning voor de nieuwbouw die het in augustus aanvroeg is inmiddels verleend en dat betekent dat de weg vrij is om met de nieuwbouw te starten. Al eerder was ook een kapvergunning verleend en woensdagochtend werden na een lang traject dan toch de eerste bomen gekapt. "Het is een beetje dubbel. Helaas moeten de bomen om maar tegelijkertijd zetten we ook stappen richting de nieuwbouw van het ziekenhuis", zegt Sanne van Hoolwerff, woordvoerder voor de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Om het verlies van groen zoveel mogelijk te beperken worden onder begeleiding van een ecoloog en bomenexperts 19 bomen verplaatst. Voor de andere bomen is verplaatsen geen verantwoorde optie. Het gaat om 35 bomen in de Westerhout en 74 bomen op het ziekenhuisterrein die één op één gecompenseerd worden en waarbij voor gekapte grote bomen ook grote bomen terugkomen. Tijdens de eerste fase, die deze week plaatsvindt, worden de eerste 50 bomen gekapt .

Minder blij met de start van de kap zijn de actievoerders van 'Red de Hout' die na de bekendmaking van de start van de kap nog een oproep plaatsten om woensdagochtend te protesteren. Uiteindelijk leverde dat een teleurstellend klein groepje mensen op. "Met trekkers heb je tegenwoordig macht, maar met goede argumenten heb je niks", laat voorzitter Johan Bos aan Alkmaar Centraal weten.

Gevraagd naar de kop opstekende 'Red-de-Hout-moeheid' zucht hij en zegt: "Ik denk dat de bestuurders vooral moe zijn van zichzelf, er is met dit project 20 miljoen verspild. Als gemeente zou je blij moeten zijn er participerende burgers zijn, maar je wordt gewoon aan de kant geschoven."

De jurist van Red De Hout heeft Noordwest gevraagd om de bomenkap op te schorten totdat de bezwaarprocedure is afgerond. Het verzoek om een voorlopige voorziening ligt ook bij de rechter, maar die moet er nog over oordelen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl