HALstad Centraal

Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard gaan samen verder aan de slag met de ontwikkeling van de Kanaalzone, inclusief schadeherstel van het Oosterdelgebied. Binnenkort ondertekenen wethouders Nils Langedijk en Monique Stam hiervoor de bestuursovereenkomst ‘Concreet aan de slag’.

Eerder kwamen de twee gemeenten overeen om samen te werken voor het grensgebied van Heerhugowaard en Broek op Langedijk. Eind vorige week werd een bestuursovereenkomst gesloten om Langedijk actief te betrekken bij de ontwikkeling van een visie voor het Waardse stationsgebied. Vanuit die overeenkomst zullen ook de gehele Kanaalzone, waaronder het stationsgebied valt, en het project ‘Redding cultuurlandschap Oosterdeľ worden uitgewerkt.

Voor het Oosterdelgebied stellen de colleges hun gemeenteraden voor om ieder ruim 28.000 euro beschikbaar te stellen om de schade te herstellen rivierkreeften aanrichten.

De Kanaalzone bestaat uit de OV-knooppunten rondom het NS-station, het programma ‘Langedijk ontwikkelt met water’, het Oosterdelgebied, Museum BroekerVeiling en de beide havens. Er wordt onder andere gekeken naar mogelijkheden voor betere (fiets)verbindingen en (duurzaamheids)projecten. Wat betreft projecten valt te denken aan de ontwikkeling van het Havenplein en nieuwbouw voor roeivereniging OSSA.

Nu Langedijk betrokken wordt bij het 'Masterplan Stationsgebied' zal dit iets later klaar zijn, namelijk in maart of april. Wethouder Monique Stam: “Het is goed om samen met Langedijk het stationsgebied te ontwerpen, met aandacht voor het compact houden van de nieuwe skyline van Heerhugowaard. Natuurlijk moet er gebouwd worden, maar doe dat dan bij het NS-station, dan houden we open landschappen om ons heen ook open. En als we ons Stationsgebied samen goed ontwerpen, dan behouden en versterken we de identiteit van Langedijk en de waarden van het Oosterdelgebied."

Museum BroekerVeiling wil het gebouw verduurzamen en inzetten op een bovenregionale functie. Wethouder Nils Langedijk: “Vanuit een bijeenkomst met experts kwam het idee om het museum een bovenregionale functie te geven met ‘voedsel’ als centraal thema. Het museum kan een plaats worden waar bezoekers ervaren, waar vroeger ons eten vandaan kwam, hoe we dat nu doen en hoe we nu soms ons voedsel van ver weg halen. Misschien kan het straks duurzamer en dichter bij huis geteeld worden? Het museum kan veel meer zijn dan alleen het fraaie oude veilinggebouw. En in die ontwikkeling betrekken we ook de Broekervaart, de boot die in de zomer tussen Langedijk en Heerhugowaard vaart.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl