Er is nog helemaal niets terechtgekomen van het strenge optreden dat burgemeester Rehwinkel van Bergen wilde zien van de politie in de duinstreek tegen de nodeloze geluidsoverlast van motoren. De politie heeft hier tot dusverre geen enkele gerichte controle op gehouden. Er is nul keer bekeurd.

Burgemeester Rehwinkel liet in mei weten dat hij streng optreden wil zien tegen motorrijders die in de duinstreek nodeloos geluidsoverlast veroorzaken. Hij had de politie opdracht gegeven om hieraan prioriteit te geven. "Motorrijden prima, maar het moet ook wel leuk blijven voor anderen," aldus Rehwinkel tegen Duinstreek Centraal.

Rehwinkel stelde dat hij dit bijna meteen na zijn aantreden heeft opgepakt, omdat de gemeente hierover de meeste klachten krijgt: "Ik heb hierover nu met de politie duidelijke afspraken gemaakt. Dit is niet eenmalig, de politie gaat zowel op snelheid als geluid voortaan zichtbaar handhaven in de duinstreek. In ieder geval zolang ik hier burgemeester ben."

Politiewoordvoerder José van Dijk weerspreekt de woorden van de burgemeester: "Ons is gebleken dat het aantal klachten hierover gelukkig erg meevalt." Handhaving hoeft wat de politie betreft dus geen prioriteit te hebben. De politie gaat wel voorlichting geven onder de titel 'Weer op de motor met het mooie weer? Doe het veilig èn sympathiek!" met de tips 'Draag goede beschermende motorkleding / zorg voor goede verlichting op je motor / Hou je aan de regels en let op je gedrag / Motorrijden tijdens de coronacrisis.'

Meer dan een vrijblijvende uitspraak over handhaving van verkeersregels in het algemeen valt bij de politie niet te halen: "Bij mooi weer zien we nu eenmaal meer motorrijders in kustgebieden en in de zomer zullen we –daar waar mogelijk- ook samen met ons Team Verkeer extra controleren op onder andere onveilig rijgedrag. Overigens niet alleen van motoren, maar ook van andere weggebruikers."

De Bergense actiegroep tegen motorenoverlast reageert in een eerste reactie ontstemd. Ze laten weten zich vorige week te hebben verenigd met 23 andere actiegroepen uit heel Nederland in de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM). De net opgerichte NEFOM verwacht dat dit aantal snel zal stijgen. De NEFOM wil dat overheden paal en perk gaan stellen aan geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door motoren.

Zowel burgemeester Rehwinkel als wethouder Bekkering zijn met vakantie en kunnen voorlopig niet reageren op het optreden van de politie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl