De Spanjaardsdam in Broek op Langedijk blijft een aansluiting houden op de Nauertogt. De weg langs bedrijventerrein Zuiderdel en sportcentrum De Geus wordt niet ontkoppeld van de Nauertogt en de plannen voor een keerlus op deze plek kunnen dus ook de prullenbak in. De 250.000 euro die dat zou kosten is het niet waard, vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Wel wordt De Punt doorgetrokken om de Spanjaardsdam te ontlasten.

Dat bleek dinsdagavond, toen de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan besprak om de weg De Punt door te trekken naar de rotonde Vroonermeerweg, Nauertogt en Veertweg. De maatregel moet voor een betere ontsluiting van bedrijventerrein Zuiderdel zorgen. Daarnaast zou er dan minder verkeer door Broek op Langedijk moeten komen.

Het opheffen van de aansluiting van de Spanjaardsdam op de Nauertogt na de doortrekking van De Punt was voorgesteld door de VVD en GroenLinks. Het idee was dat dit voor meer veiligheid zou zorgen voor de fietsers die bij de Spanjaardsdam de Nauertogt oversteken. Voor de motie van VVD en GroenLinks bleek weinig steun. Ger Nijman van Lokaal Dijk en Waard betoogde dat na het doortrekken van De Punt altijd nog kan worden gekeken of een dergelijke maatregel nodig is, omdat er na de aanpassingen misschien maar een handvol fietsers van de oversteek gebruik blijft maken. Hij kon verschillende onveilige plekken in de gemeente bedenken waar 250.000 euro wellicht veel nuttiger besteed kon worden aan meer verkeersveiligheid. Daarop reageerde raadslid Soledad van Eijk van GroenLinks dat dan wellicht de put wordt gedempt als het kalf al verdronken is. De meeste fracties schaarden zich echter achter het betoog van Lokaal Dijk en Waard.

Het hielp de motie ook niet dat wethouder Ad Jongenelen er niet enthousiast over was. Die meende dat de veiligheid al flink wordt verbeterd doordat het aantal verkeersbewegingen op de Spanjaardsdam na het doortrekken van De Punt waarschijnlijk beperkt zal blijven tot 300 per etmaal, waar dat eerst 6000 was. Het college ontraadde de motie, nadat de wethouder erop had gewezen dat de plannen met zowel de Fietsersbond als met ondernemers waren besproken. Die hadden geen bezwaren.


SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl