Zaterdag was Thierry Baudet in Heerhugowaard met zijn 'vrijheidskaravaan' om campagne te voeren voor de Dijk en Waard fractie van het Forum van de Democratie. Tegenover aardig wat publiek beweerde de FvD-voorman dat "de kans dat een blanke hetero aids krijgt kleiner is dan de kans dat-ie door de bliksem wordt getroffen", en dat aids voor hen "in principe niet bestaat". COC Noord-Holland Noord is in overleg met de andere negentien afdelingen over het doen van aangifte.

Joop Schermer, voorzitter van COC NHN, verwacht wel dat er actie komt. Ook COC Nederland is niet te spreken over Thierry Baudet. Philip Thijsma van de landelijke belangenorganisatie voor LHBTI'ers tegen nu.nl: "HIV discrimineert niet, Baudet blijkbaar wel. Hij maakt het een probleem van homoseksuelen en zwarte mensen, terwijl het een probleem is van ons allemaal". Ook het Aidsfonds keurt zijn uitspraken af.

Uit het HIV Monitoring Report 2020 van het Aidsfonds blijkt dat 61 procent van de nieuwe HIV-diagnoses worden gedaan bij mannen na homoseks en 28 procent na heteroseksueel contact. Volgens Schermer gaat het daarbij dikwijls om seks tussen getrouwde heteroseksuele mannen en prostituees, laat hij NHD weten.

Humberto Tan deed ook een duit in het zakje tijdens zijn talkshow. Volgens hem vindt Baudet dat blanke heteromannen superieur zijn. "Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch, homofoob sausje". En dat nog geen week na Coming Out Dag.

Baudet wuift de kritiek weg op Twitter: "Altijd maar die ’verontwaardiging’ en emo-kaart om het debat te gijzelen. Mijn punt was dat in de jaren ’90 Europese hetero’s werden geterroriseerd met angstbeelden over aids, terwijl de kans daarop extreem klein was en is. En ik zei dit om uit te leggen wat er gebeurt met corona". Hij beschuldigt Tan van 'bizarre, absurde framing'.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl